Καλώς Ορίσατε  

   

Δείτε τα όρια των σχολείων μας  

   

Σύνδεση  

   
 
   

Ημερολόγιο  

 
ημερολογιο
   

Εορτολόγιο  

 
 
   

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Εκπαίδευση και Πολιτισμός" στο σχολείο μας  

25158277 1946071712071482 5111593286567520176 n

   
   

Που θα μας βρείτε  

   

Αφήστε το μήνυμά σας  

   

Μετρητής επισκέψεων  

 

   

Άσκηση Ε-pres στα σχολεία μας

Λεπτομέρειες

   Μετά από μια περίοδο δοκιμών του Συστήματος E-Pres με σχολικές τάξεις που επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2016 η πρώτη εφαρμογή του σε άσκηση εκκένωσης λόγω σεισμού στα συστεγαζόμενα 20ο και 56ο Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία Ηρακλείου. Στην εφαρμογή συμμετείχαν 11 από τις τάξεις του σχολείου και συνολικά 249 μαθητές και δάσκαλοι. Η άσκηση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που είναι εταίρος του έργου E-pres σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκάλων.

P1270647b

Το σύστημα μπόρεσε με απόλυτη επιτυχία να παρακολουθήσει ψηφιακά την κίνηση των μαθητών κατά την άσκηση, να καταγράψει τις πορείες τους και να αξιολογήσει πιθανές  αδυναμίες του σχεδίου εκκένωσης. Το σχέδιο εκκένωσης όλου του σχολείου λειτούργησε άψογα και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο. Με το σύστημα εντοπίστηκαν κάποια σημεία συνωστισμού όπως και πορείες με λίγη κίνηση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες τάξεις κατά την εκκένωση του χώρου. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η παλιά οδηγία για προστασία του κεφαλιού κατά την εκκένωση έχει αλλάξει διότι επηρεάζει την ισορροπία των παιδιών και θα πρέπει τα παιδιά να έχουν ελευθερα τα χέρια τους.

P1270648

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύνολο καρτελών αναγνώρισης, όπως αυτές υπάρχουν στα ρούχα των πολυκαταστημάτων, που φοριούνται από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πάνω στα παπούτσια τους και στη συνέχεια καταγράφονται από αντένες που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία που επιθυμούμε να ελεγχθούν. Με την έναρξη της εκκένωσης ενός χώρου και μέχρι τη λήξη της άσκησης καταγράφεται από τα σημεία ελέγχου η συνολική κίνηση των μαθητών και καθηγητών και έτσι δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας εκκένωσης και αναγνώρισης πιθανών λαθεμένων κινήσεων, καθυστερήσεων ή συνωστισμού σε συγκεκριμένα σημεία, αναγνώρισης αδυναμιών στο σχέδιο εκκένωσης, καταγραφής σε πραγματικές συνθήκες του χρόνου εκκένωσης κάθε τάξης και αναγνώρισης πιθανών ενναλακτικών διαδρομών που μπορούν να επιλεγούν στο μέλλον.

DSC07666

 

Το σύστημα είναι εντελώς ακίνδυνο για όλους, η καταγραφή είναι ανώνυμη και μπορεί να μεταφερθεί και να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού εφόσον υπάρχει σχέδιο εκκένωσης και οι κτηριακές δυνατότητες το επιτρέπουν. Το έργο E-Pres (http://e-pres.di.uoa.gr/) συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ως συντονιστή το τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και εταίρους τον ΟΑΣΠ, το ΜΦΙΚ και άλλους τρείς οργανισμούς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία.

DSC07670

P1270659

P1270657