Επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Γονική Κατηγορία: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
- Κατηγορία: 2019-2020
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 06:21
- Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 06:43
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 06:21
- Γράφτηκε από τον/την apo.aggelis
- Εμφανίσεις: 340
απο το μαθητή του Ε2 Θεόφιλο Μ.
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, τα τμήματα Ε1 και Ε2 της Ε΄ Δημοτικού επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για να ξεναγηθούμε στην ιστορία της Κρήτης από τα Βυζαντινά χρόνια έως τη σημερινή εποχή. Επίσης συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα του μουσείου, για την διατροφή στην Βυζαντινή περίοδο.
Πριν από την επίσκεψη στο μουσείο, όλα τα παιδιά βρήκαν και έγραψαν πληροφορίες για την διατροφή στο Βυζάντιο, για να είμαστε ενημερωμένοι για το θέμα που είχε η επίσκεψη. Οι εργασίες των παιδιών με τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει, διαβάστηκαν μέσα στις τάξεις.
Όταν φτάσαμε στο μουσείο,
χωριστήκαμε σε ομάδες των δυο ατόμων. Μας έδωσαν γρίφους, τους οποίους έπρεπε να λύσουμε, όση ώρα εξερευνούσαμε το μουσείο, απαντώντας σε κάποια ερωτήματα σχετικά με τα εκθέματα του μουσείου, τα οποία ήταν νομίσματα, έργα τέχνης, αγάλματα, μπιστόλια και στολές από τους πολέμους, εικόνες και αγιογραφίες του Χριστού, της Παναγίας και άλλων Αγίων. Με αυτόν τον τρόπο γυρίσαμε και τους τρεις ορόφους του μουσείου. Στη συνέχεια προχωρήσαμε μαζί με μια υπεύθυνη του μουσείου. Αφού γνωριστήκαμε μας ενημέρωσε ότι θα μαθαίναμε για τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά που κατανάλωναν την Βυζαντινή περίοδο, καθώς και για τα φαγητά τους. Αυτό το καταφέραμε με την μορφή παιχνιδιού. Μπροστά μας υπήρχαν δυο καλάθια γεμάτα από ψεύτικα φρούτα, λαχανικά, διάφορα είδη ψωμιού και θαλασσινά. Επίσης υπήρχε μια ξύλινη ράμπα στην οποία ήταν τοποθετημένα ταμπελάκια με την ονομασία των τροφών. Κάθε παιδί έπρεπε να τοποθετήσει δυο είδη από τα καλάθια μπροστά από το ταμπελάκι με την ονομασία τους.
Τελευταίος σταθμός ήταν μια αίθουσα στην οποία ήταν τοποθετημένα πάρα πολλά είδη αγγείων και σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί για την παρασκευή του φαγητού. Ήταν πήλινα και είχαν φθαρεί από το χρόνο. Διακρίναμε λίγο χρώμα και σχέδια πάνω σ΄αυτά. Μας έκανε εντύπωση ότι στον εσωτερικό χώρο των αγγείων υπήρχε γυαλί για να πλένονται καλύτερα.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που θα θυμόμαστε πάντα. Όλοι ευχαριστηθήκαμε από την επίσκεψη στο μουσείο. Ήταν πολύ σημαντικό που μάθαμε για την ιστορία της Κρήτης στους αιώνες.