Επισκεφτείτε την νέα μας ιστοσελίδα  

Snap 2021-09-19 at 14.17.08

   

Καλώς Ορίσατε  

   

Δείτε τα όρια των σχολείων μας  

   

Σύνδεση  

   
 
   

Ημερολόγιο  

 
ημερολογιο
   

Εορτολόγιο  

 
 
   

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Εκπαίδευση και Πολιτισμός" στο σχολείο μας  

25158277 1946071712071482 5111593286567520176 n

   
   

Που θα μας βρείτε  

   

Αφήστε το μήνυμά σας  

   

Μετρητής επισκέψεων  

 

   

Οι Γ' Δ' και Ε' τάξεις στο Κρητικό Θεματικό Πάρκο .

Λεπτομέρειες

  Οι Γ' Δ' και Ε' τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το κρητικό Θεματικό Πάρκο που στεγάζεται στο κέντρο Αναδρομές κοντά στις Αρχάνες.Εκεί οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα τον Μινωικό πολιτισμό παρακολουθώντας δυο χοροθεατρικά δρώμενα και μια 3D ταινία.

Η ταινία " Κνωσός - Ένα ταξίδι στο χρόνο " παρουσίαζε την οικοδομική ιστορία του ανακτόρου της Κνωσού

zsf

Η μια παράσταση ήταν  η  Χοροθεατρική Παράσταση "Μινωική Γιορτή του Τρύγου"

Αντιγράφουμε απο την ιστοσελίδα του Πάρκου:

Το σκηνικό είναι η πρόσοψη ενός σπιτιού στην κρητική ύπαιθρο και ένα τοπίο με λιόφυτα και αμπέλια. Την παράσταση συνοδεύει μουσική από ήχους μινωικών οργάνων: κιθάρας, αυλού, σείστρου και τυμπάνου. Οι ομάδες γυναικών και αντρών έρχονται από τους αγρούς κουβαλώντας κοφίνια και πανέρια με σταφύλια και φρούτα. Οι άντρες αδειάζουν τα κοφίνια στο ληνό (πατητήρι). Οι γυναίκες ακουμπούν τα πανέρια στα πεζούλια και μπαίνουν στο σπίτι. Βγαίνουν φέρνοντας νερό για να πλύνουν οι άντρες τα χέρια τους και τους κερνούν κρασί, ενώ ένας άντρας πατάει με ρυθμό τα σταφύλια.

Οι άντρες απαγγέλουν τον κουρήτικο ύμνο στο Δία Κούρο και πιάνονται σε έναν αντρικό χορό. Τον ύμνο έψαλαν γυμνοί ασπιδοφόροι νέοι που μιμούνταν τους Κουρήτες, τους νεαρούς αγαθούς δαίμονες που προστάτεψαν και ανάθρεψαν το θείο βρέφος. Είναι μια επίκληση για την ετήσια επάνοδο του νεαρού θεού, για να δώσει να καρπίσουν οι αγροί και τα κοπάδια.

Στη συνέχεια οι γυναίκες χορεύουν έναν ελαφρό γυναικείο χορό. Έρχεται το δειλινό και χαμηλώνει ο ήλιος. Ο χορός των γυναικών αποχαιρετά τη μέρα και χορεύει έναν τελετουργικό βακχικό χορό.

hfh

jjhhg

6643

Η άλλη παράσταση ήταν το  Χορόδραμα «Μινώταυρος και Θησέας»

Αντιγράφουμε:

Οι ομάδες των αγοριών και των κοριτσιών κινούνται ανάμεσα στους επισκέπτες ξετυλίγοντας το κουβάρι του μίτου, που συμβολίζει το Λαβύρινθο. Χορεύουν το λαβυρινθικό χορό και ο Θησέας παίρνει το μίτο από την Αριάδνη, μπαίνει στο Λαβύρινθο και φονεύει το Μινώταυρο. Φεύγουν από την Κρήτη, μ? ένα κυκλικό εύθυμο χορό. Ο μύθος συμβολίζει την αλλαγή στο Μινωικό κόσμο και την κυριαρχία των Μυκηναίων στην Κρήτη

jhjf

 

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που ενθουσίασε τους μαθητές μας.